Articles, Blog

The Hiker – Behind The Scenes


The film was born out of a challenge. We
had to tell a compelling story in three minutes or less. We really wanted to
avoid exposition and so as film is a visual
language we thought the best way to tell it would be with really striking visuals and a really
strong audio track. The project was an exercise in funding
our own film and it was about cashing in as many favors from
our friends we could. It doesn’t matter how great the visuals are,
no one’s gonna watch if you’ve got rubbish sound. Our sound team was incredibly hard-working. They
hiked with us through the desert and up a mountain with a full audio desk. If you hear the wind, or his breathing, or footsteps- that was all recorded on site. We wanted all of the hiking to feel very natural so recording the sounds of every action, every change in location
was essential. Everything you see outside was shot in one day- from the forest, to the mountains, to the
desert and fields- that was all shot in one day. If he looks tired in any shots that’s because
he’s actually just hiked a few kilometres and there’s an even more tired crew just out of shot. Logistically, it was difficult just moving the gear from location to location We had a very tight schedule and we were shooting from sunup to sundown, fighting you know wind, rain, sand flying in our faces, so it was great moving into the studio to
shoot the final scene. We had two full days- one for building and rigging and one for
set dressing and shooting It was really nice to have that control I
wanted over the light in the studio as it was ninety percent natural
light when we were on location. The idea was to have two very contrasting settings for
the film and I think we hopefully pulled that off. So there were two types of tones that we were going for in the film and this was achieved by working on two
different locations. Building the set gave us a lot of control- we decided to go with a
futuristic crack-den kind of look. The idea was to take the room that looks pretty
modern and dress it up to make it look like fifty years have passed without maintenance and it took us
two days to build the whole thing but we got the result that we wanted at the
end, so I think it was great! As for the props, we had to buy bags of
wires from scrapmetal yards and got a lot of newspapers and basically just
plastered them on the wall. As for the goggles, we actually ordered real welding goggles, and and painted them in a different
color and also dressed it up with wires to make it look futurisic. And as for the visual effects we just added tracking points to the front of the goggles to help with visual effects during
post-production. and yeah, that’s basically how everything was done.

Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *